Receptes

Mājas vistas un fenheļa sautējums smiltsērkšķos ar bārbeļogām

Fenhelis ir ļoti fantastisks dārzenis ar anīsu nedaudz atgādinošu smaržu un saldeni vircotu garšu. Mājas vista ar safrānu, kanēli un vircēm rada dievīgi aromātisku buljonu. Spēcīgā smiltsērkšķu sula (medus) un bārbeļogas piešķir svaigu, vieglu skābumiņu. Jo ilgāk un lēnāk sautējumu sutina, jo bagātīgākas garšas nianses tajā veidojas.

Iesaku nebaidīties sāļajos ēdienos ne no augļiem un ogām, ne to sulām, ne arī aromātiskām garšvielām. Ne safrāns, ne arī kanēlis nav desertu garšvielas, to pielietojums ir daudz plašāks. Iesaku izvēlēties tikai un vienīgi safrāna drīksnas, jo pulverī praktiski vienmēr samaļ mazāk kvalitatīvas drīksnas, tas ātrāk novadojas, tam ir piejaukumi un tieši pulveri vilto, safrānu aizstājot ar lētām krāsvielām. Esmu ļoti vīlusies ar Latvijā nopērkamajiem khmeli suneli garšvielu maisījumiem, iesaku izvēlēties Kaukāza izcelsmes maisījumu.

Recepte

  • 6 pamatēdiena porcijas
  • gatavošanas ilgums 2 -2,5 stundas
  • sarežģītība – viegli

Sastāvdaļas:

  • brīvi turēta mājas vista
  • 2 lieli sīpoli (sezonā labi noder saldie sīpoli)
  • 2 lieli fenheļa bumbuļi
  • 500 ml Satori Alfa smiltsērkšķu nektāra
  • 1-3 ēdamk. medus
  • 2 saujas kaltētu bārbeļogu
  • dāsna šķipsna safrāna
  • 1 kanēļa standziņa
  • 2 tējk. khmeli suneli garšvielu maisījums
  • 1 tējk. virču (smaržīgo piparu)
  • 1tējk. rozā piparusāls, melnie pipari un olīveļļa apcepšanai

Smalki sagriež sīpolus un pāris šļukās olīveļļas apcep zeltainus. Piestā šķipsnu sāls un safrāna drīksnas saberž pulverī.

Vistu sadala gabalos un tos ierīvē ar safrāna sāli un melnajiem pipariem. Pēc tam vistas gabalus uz pannas olīveļļā apcep zeltaini brūnus.

Katlā kārto sīpolus un apceptos gaļas gabalus tā, lai sīpoli tos viscaur ieskauj un garšas savilktos. Uz lēnas uguns nedaudz pasutina, pievieno rozā piparus, virces, khmeli suneli maisījumu un kanēļa standziņu. Pielej smiltsērkšķu sulu un pēc tam vārošu ūdeni līdz pilnībā vistas gaļa ir pārklāta ar šķidrumu.

Fenheli sagriež četrās daļās. Katlā pa virsu gaļai kārto fenheļa daivas un pārlej ar medu. Katlam uzliek vāku un uz vismazākās liesmas sautē 40 minūtes. Pievieno bārbeļogas, viegli apmaisa gaļas gabalus un turpina sutināšanu kā iepriekš vēl vismaz 40 minūtes. Vēlreiz apmaisa un pārliecinās, vai vista un fenhelis ir mīksti. Ja nepieciešams, turpina sutināšanu.

Ceļ galdā ar tvaicētiem basmati rīsiem, it īpaši čelo – tvaicētiem persiešu stilā. Pasniedz ar alu – izvēlējos Odzienas muižas alu ar citrusu un tropisko augļu notīm un vieglu greipfrūtu rūgtumu pēcgaršā.

Mājas vista nāk no Mērijas kundzes saimniecības Laukgaļi Dobeles pusē. Bārbeļogas un khmeli suneli garšvielu maisījums iegādājamas veikalā Spice House Upīša pasāžā. Smiltsērkšķu nektārs no Satori Alfa, vairāk info www.satorialfa.lv

Receptes autore:

Linda Mazure

ēdienu blogu vinotava.blogspot.com, vinotava1.blogspot.com, ēdienu žurnāla Dienas Ēdieni autore